Projekt:
#1438 - Podhalańska chata

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1438

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projekt pawilonu toalety publicznej Podhalańska chata wpisuje się w kontekst Doliny Chochołowskiej poprzez inspirację tatrzańską architekturą i górskim środowiskiem.
Przestrzeń pomiędzy pawilonem a szlakiem jest wykorzystana jako strefa wypoczynkowa, wyposażona w plac zabaw dla dzieci, ławostoły oraz bujane ławki, gdzie wędrujący turyści i rodziny mogą zrobić przerwę na odpoczynek i regenerację sił.

Pawilon jest nowoczesną, zwartą bryłą, nawiązującą swoją linią dachową do tradycyjnych drewnianych chat usytuowanych na Podhalu. Do konstrukcji nośnej i do wykończenia elewacji wykorzystano drewno, a dwie stromo pochylone połacie dachu pokryte są gontem. Południona połać zawiera dodatkowo 8 paneli fotowoltaicznych, które zgromadzą energię słoneczną wykorzystywaną do produkcji prądu (8 paneli) oraz grzania wody (2 panele). Najmniej pochylona połać dachu zawiera roślinność ekstensywną, co pozwala lepiej wyizolować termicznie budynek. Linia dachu pozwala również na sprawny odzysk wody deszczowej, gromadzonej w zbiorniku retencyjnym usytuowanym pod pomieszczeniem technicznym i wykorzystywanej do spłukiwania misek. Każdy metr kwadratowy został wykorzystany, nawet przestrzeń zlokalizowana pod stromą północną połacią dachu, która zawiera schowki gospodarcze dla persolenu Tatrzańskiego Parku Narodowego.

Zachodnia i wschodnia elewacja poprzedzona jest ażurową drewnianą ścianą z parzenicą - tradycyjnym lokalnym wzorem podhalańskim. Pozwala ona stworzyć wyjątkową grę cieni w przestrzeniach toalet oraz zapewnić jej użytkownikom intymność przed wzrokiem z zewnątrz. Wejście do pawilonu znajduje się po stronie elewacji zachodniej, Wejścia do toalet znajdują się po północnej stronie korytarza komunikacyjnego. Na południowej stronie korytarza znajduje się ściana ekspozycyjna, na której zamieszczone są plakaty informacyjne na temat Doliny Chochołowskiej oraz zwracające uwagę na ochronę przyrody i wyrzucanie śmieci w Tatrzańskim Parku Narodowym.

Przestronne i nowoczesne wnętrza toalet są oświetlone światłem naturalnym, a ściany wykończone płytami ceramicznymi nawiązującymi do drewna. Zastosowane są miski ustępowe o oszczędnym systemie spłukiwania oraz energooszczędne oświetlenie LED. W pomieszczeniu technicznym zastosowane jest innowacyjne rozwiązanie, w którym stelaż montażowy znajduje się za ścianą toalety z miską wiszącą, dzięki któremu wszelkie naprawy i przeglądy techniczne odbywają się bez interwencji bezpośrednio w toalecie.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9