Projekt:
#1451 - B&G&W

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1451

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Toaleta nawiązuje usytuowaniem do obiektów znajdujących się na terenie łazienek królewski. Ściany zaprojektowano równolegle do sąsiadujących budynków. Wyjątkiem jest linia wzdłuż której rozstawiono słupy oraz front kiosku – kierunek tych elementów został uwarunkowany przebiegiem ścieżki. Budynek w wyraźnym stopniu został podzielony na dwie części pod względem wizualnym. Od strony północnej, gdzie znajduje się wejście na teren łazienek królewskich została zaprojektowana bryła w stylu nowoczesnym i prostym, zaś od strony południowej występują elementy z domieszką elegancji, na których można zobaczyć delikatne współczesne detale. Przeskok w postaci zmiany stylu budynku sugeruje odwiedzającym wejście w strefę architektury klasycyzmu, zdobień, gzymsów i kolumnad. Część od strony południowej została wykonana z elementów metalowych. Jest to zabieg, który ma na celu podkreślenie faktu, że obiekt jest projektowany we współczesnych czasach mimo nawiązania formą do charakteru pobliskiej zabytkowej architektury. Od strony północnej nowoczesna bryła została wykończona białym tynkiem co zostało zaczerpnięte z jasnej kolorystyki architektury istniejącej. Motywem łączącym jest opaska okien wykonana również z elementów metalowych. Od strony wejścia do parku zlokalizowane zostały bankomaty oraz interaktywny mural informacyjny. Dzięki temu osoby wchodzące na teren łazienek królewskich bez problemu namierzą potrzebne im informacje. Zaraz za strefą biletomatów w centralnej części elewacji widoczny jest kiosk. Od strony południowej zmęczeni zwiedzający kierujący się do wyjścia z łatwością odnajdą wejście do toalety zlokalizowane za kolumnadą. W budynku przewiduje się wentylacje mechaniczną nawiewano wywiewną, gruntową pompę ciepła z wbudowanym modułem chłodzenia pasywnego i zintegrowanym zbiornikiem ciepłej wody. Urządzenie o wymiarach 60cmx62cmx1800cm może być zlokalizowane w pomieszczeniu porządkowym. (np. firmy NIBE). Do ponownego wykorzystania wody szarej przewidywany jest System hydraloop. W projekcie zastosowano interaktywny mural informacyjny: (Przykład realizacji w Dublinie autorstwa Studio Lightscape). Przy zastosowaniu farby przewodzącej i API typu open source został stworzony mural, który poprzez dotyku interaktywnych punktów uruchamia projekcję. Czujniki tworzy się przy użyciu materiałów przewodzących oraz farb elektrycznych. Rozwiązania eko: zielony dach, doświetlenie pomieszczeń światłem dziennym (przy zastosowaniu szkła mlecznego w toaletach)

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9