Projekt:
#1454 - Kiosk przy alei

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1454

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Kiosk wraz z łazienką publiczną jest usytuowany na pograniczu działki nr 14 obręb 50612 niedaleko wejścia do założenia pałacowo-parkowego Łazienki Królewskie i wzdłuż jednej z alei. Aleja ta służyć ma jako granica pomiędzy miastem a parkiem i jego architektonicznym kontekstem. Celem projektu było zaprojektowanie prostopadłego elementu, który pozostaje w dialogu z okolicą wejścia do parku jak i również z istniejącym rozrysem i aranżacją krajobrazu.
Część pergoli rozciąga się ponad aleję, i razem z nowym miejscem do siedzenia, zachęca przechodniów do odpoczynku. Miejsce to jest ulokowane w punkcie gdzie widok rozpościera się na polanę Ermitażu, jednocześnie nie ingerując w roślinność krzaczastą która porasta obrzeża alei. Zwiedzający mogą skorzystać z miejsc do siedzenia również podczas ich wizyty w kiosku, przy korzystaniu z automatów z biletami czy zatrzymaniu się przy punkcie informacyjnym.
Nowa ingerencja w ten historyczny obszar nie powinna odbiegać od głównych walorów przestrzennych i krajobrazowych. Swoja formą i użytymi materiałami pozostaje w dialogu z otoczeniem. Główna bryła i jej drewniana fasada tworzy tło dla otoczenia, a elementy i podpory pergoli odzwierciedlają rytm i głębię otoczenia.
Szacunek do historycznego krajobrazu odzwierciedla się również w położeniu i powiązaniu widokowo-krajobrazowym z resztą elementów. Usytuowanie jest podobne do niedaleko położonej Oficyny Ermitażu. Zminimalizowanie powierzchni budynku do około 40m2, przy jednoczesnym zachowaniu minimalnych wymogów ergonomicznych, uwypukla hierarchie pomiędzy istniejącymi budynkami a nowa ingerencją.
Możliwość zebrania deszczówki w podziemnym zbiorniku i zintegrowanie systemu rynien i odpływów z projektem, pozwala, choć w niewielkiej ilości, do utrzymania czystości w toalecie jak i również w najbliższym otoczeniu. Zastosowano nieinwazyjne, stonowane w kolorach materiały nadając obiektowi elegancki wygląd. Elewacja zewnętrzna jest wykonana z profili modrzewiowych, poliwęglanu i z miedzianymi ukuciami, a ciepła projektowi dodają wnętrza poprzez użycie lastriko, płytek imitujących drewno w kolorze turkusowym i powierzchni z laminatu w kolorze białym.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9