Projekt:
#1471 - Sztygarka Huciska

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1471

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Sztygarka Huciska to nazwa nawiązująca do lokalizacji obiektu oraz historii miejsca powiązanego z górnictwem. Projekt zakłada powstanie budynku będącego bezpośrednim nawiązaniem do istniejącej zabudowy Doliny Chochołowskiej. Głównym celem było wprowadzenie do krajobrazu budynku nie zaburzającego charakteru i klimatu Tatrzańskiego Parku Narodowego. Kształt bryły przypomina szałasy znajdujące się na Polanie Chochołowskiej. Jest to budynek jednokondygnacyjny, przykryty dachem dwuspadowym. Prostą bryłę urozmaicają wysunięcia poddasza przy wejściach do budynku. Elewacje nawiązują do Schroniska PTTK znajdującego się na Polanie Chochołowskiej, poprzez wykorzystane materiały oraz proporcjonalne podziały w oknach. W wykończeniu budynku zastosowano deskę elewacyjną ciemną, gont na dachu oraz kamienny cokół do wysokości 150 cm, w celu ochrony budynku przed zjawiskami atmosferycznymi. Na południowej połaci dachowej umieszczono panele fotowoltaiczne. Na lokalizację obiektu wybrano południową część Polany Huciska. Front budynku, z głównym wejściem do toalet, skierowany został w stronę przebiegu szlaku. Na działce zaprojektowano również utwardzone dojścia do budynku, 2 miejsca postojowe dla pracowników parku, poręcz do zapięcia rowerów, oraz proponowane połączenie dróg przeciwpożarowych. Parter rozdzielony został na dwie części. Pierwsza część, do której prowadzi wejście od frontu jest przestrzenią ogólnodostępną. Znajdują się tam toalety damskie, męskie, toaleta dla osób niepełnosprawnych wyposażona w przewijak dla niemowląt oraz poczekalnia. Oprócz podstawowego wyposażenia proponowane jest umieszczenie wieszaków w kabinach oraz podestów dla najmłodszych użytkowników. Drugie wejście do budynku prowadzi do części gospodarczej, gdzie umieszczono pomieszczenie stacji trafo, pomieszczenie techniczno-magazynowe oraz pokój dla pracowników TPN. We wnętrzach zaproponowano wykończenie ścian drewnem i płytkami ceramicznymi. Okna zostały umieszczone tylko w pomieszczeniach wymagających doświetlenia światłem naturalnym, aby zminimalizować ryzyko zderzania się ptaków z powierzchniami szklanymi. Budynek posadowiony został na ławach o głębokości 120 cm, zaproponowano kondygnację o wysokości 262 cm z możliwością wykonania instalacji i sufitu podwieszanego w obiekcie. Bryłę pokrywa dach dwuspadowy o kącie nachylenia 45 o.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9