Projekt:
#1490 - Chochołowska Chata

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1490

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Mając na uwadze nietypową lokalizację obiektu, na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego, w procesie szukania jego formy, postawiliśmy sobie wiele wytycznych, z czego najważniejszą była konieczność stworzenia architektury wtapiającej się w otoczenie, sprawiającej wrażenie naturalnie zakorzenionej w swoim miejscu. Zaproponowane przez nas rozwiązanie składa się z dwóch niezależnych od siebie brył, co zostało zdeterminowane względami technicznymi i praktycznymi. Ich wykończenie jest spójne, dzięki wykorzystaniu naturalnego, jasnoszarego łupka o nieregularnym kształcie, przywodzącego na myśl solidność i trwałość sąsiadujących z obiektem gór. Miejscowe rozcięcia brył wynikające z otworów okiennych i drzwiowych zostały podkreślone poziomym układem drewna nawiązującego do tradycyjnych konstrukcji góralskich chat. Efekt rozbicia brył niwelują wieńczące korytarz duże okno w solidnej, drewnianej ramie oraz ozdobne wrota przesuwne, jak i również wspólna konstrukcja dachowa, wykonana z lokalnego drewna zaimpregnowanego w taki sposób, aby zachować jego kolor i pozwolić na naturalne starzenie się. Ściany szczytowe zostały wykończone drewnem w układzie pionowym, natomiast dach pokryto gontem. Powierzchnia przed budynkiem została wykonana z klasycznego małoformatowego bruku zapewniającego trwałość, elastyczność w aranżacji placu i dobrą dostępność wszystkim użytkownikom.

Układ wnętrza budynku został uproszczony do korytarza, z którego dostępne są wszystkie podstawowe funkcje obiektu: toaleta damska, męska, dla niepełnosprawnych z funkcją rodzinną, pomieszczenie porządkowe oraz miejsce dla pracownika TPN. Stacja trafo i pomieszczenie techniczne są dostępne od zewnątrz. Drewniane motywy znajdują swoją kontynuację we wnętrzu, przenikając się z bielą toalet. Posadzki zostały wykończone gresem, nawiązującym swoim wyglądem do elewacyjnego łupka oraz drewnem.

Ważnym aspektem był dla nas potencjalny wpływ budynku na środowisko. Żeby zminimalizować to zjawisko, poza wyborem lokalnych materiałów wykończeniowych, zdecydowaliśmy się na zastosowanie systemowych konstrukcji szkieletowych drewnianych. Ponadto budynek poza podstawowymi instalacjami został wyposażony w energooszczędne oświetlenie LED, wentylację z rekuperacją oraz instalację pozwalającą na wykorzystanie zgromadzonej wody deszczowej do częściowej obsługi obiektu np. w formie spłukiwania misek i pisuarów.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9