Projekt:
#1502 - O-KOŁO TATR

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1502

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projekt publicznych łazienek oparłyśmy o charakterystyczny dla wszystkich uproszczony rysunek góry sprowadzający się do trójkątnej grani. Ostre kształty wraz ze stromym dachem nawiązują nie tylko do pasma tatr, ale również odzwierciedlają charakterystyczny dla tego krajobrazu stylu zakopiańskiego: podmurówka z ociosanych kamieni; spadzisty dach opadający do ziemi oraz drewno jako budulec. Nasza wizja jest nowoczesnym odpowiednikiem poszanowania tradycyjnego budownictwa z wykorzystaniem nowych technologii i ekologicznego budulca.
Założenie składa się z dwóch obiektów – głównego mieszczącego łazienki wraz z punktem dla pracowników TPN oraz mniejszego funkcjonującego jako zabudowane miejsce gromadzenia odpadów. Przestrzeń między budynkami zostaje zamknięta widokiem na kończący polanę las. Rzut głównego budynku jest w formie deltoidu wpisanego w trójkąt, powstałego przez „włożenie” w spadzisty „szałasowy” dach szklanej kubatury otwierającej wnętrze poczekalni na piękne widoki otaczającej przyrody.
Do pokrycia dachu jako odpowiednik gontu użyto odporniejszego materiału łupka; natomiast konstrukcja dachu jak i same ściany są drewniane posadowione na kamiennej palowanej podmurówce.
Całość została osadzona na stromym zboczu w formie schodzących kaskadowo w dół tarasów widokowych połączonych ze sobą rampami. Osadzenie obiektów na konstrukcji palowej stwarza wrażenie lekkości i unoszenia się jednocześnie zapewniając stabilne oparcie przy mocnym nachyleniu podłoża.
Zastosowanie systemu odzysku wody deszczowej i szarej poprzez instalację dualną podłączoną do zewnętrznych zbiorników retencyjnych pozwala oszczędzać zasoby wodne wraz z jednoczesnym zapobieganiem osuwania się terenu przy nawalnych deszczach. Dodatkowym atutem proekologicznym jest zaimplementowanie łąk kwietnych dookoła tarasów widokowych. Taka naturalna bariera pomiędzy halą, a palami konstrukcyjnymi, nie tylko pełnią funkcję estetyczną, ale przy wypasie zwierząt chronią drewnianą konstrukcję tarasów przed obgryzaniem i dewastacją.
Wnętrze szalet wykonane jest z materiałów pochodzenia naturalnego jak drewno impregnowane wykorzystane w blatach i ściankach, kamień ryflowany na posadzce, czy detale ze stali. Całość uzupełniona jest ceramiką i armaturą firmy Koło zamontowanej przy pomocy stelaży marki Geberit.
Dzięki otwartej powiązanej z naturą aranżacji wnętrza przenikającej się z ergonomicznie zaplanowaną przestrzenią powstał projekt dostosowany zarówno do potrzeb turystów jak i środowiska.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9