Projekt:
#1504 - Toaleta koło szlaku w Dolinie Chochołowskiej

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1504

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Głównym wyzwaniem, z którym przyszło nam się zmierzyć przy tworzeniu koncepcji budynku, było zagadnienie wprowadzenia architektury o komercyjnej funkcji do otoczenia o wyjątkowych walorach krajobrazowych oraz szeroko rozumianej tradycji budownictwa regionalnego. Proponowana przez nas koncepcja jest odpowiedzią na połączenie współczesnych rozwiązań z dobrze rozumianymi elementami tradycji. Projekt cechuje czytelny podział funkcji zamkniętych w obrysie wydłużonego prostokąta. Zaproponowana koncepcja architektoniczna płynnie wpisuje się w kontekst. Projekt uwzględnia warunki typowe dla krajobrazu górskiego. Budynek ma na celu spełnienie głównej funkcji projektu jak również zapewnienie schronienia przed warunkami atmosferycznymi. W tym celu przedłużono zadaszenie budynku i dodano przesuwne panele elewacyjne które w wypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych można rozsunąć. Ważnym aspektem projektu jest również doświetlenie wnętrza światłem naturalnym poprzez wkomponowanie podłużnych okien.
W miejscu przejścia do poszczególnych pomieszczeń zostało wygospodarowane miejsce na plakaty informacyjne. INFORMACJE TECHNICZNE Budynek został zaprojektowany w konstrukcji modułowej drewnianej. Dach w konstrukcji drewnianej, kratownicowej na słupach. Rozpiętość ścian oraz ich rozmieszczenie są zaprojektowane zgodnie z wytycznymi transportu gotowych modułów z fabryki na działkę. Przy całkowitej H:4,30m, długość maksymalna modułu wynosi ok. 12-14m. Budynek jest sklasyfikowany jako niski. Konstrukcja wykonana jest w klasie odporności REI 60. Budynek w całości obejmuje jedna strefa pożarowa, wszystkie drzwi do pomieszczeń sanitarnych i służące do ewakuacji otwierają się na zewnątrz. Materiały wykorzystane przy konstrukcji: drewno konstrukcyjne C25, belki stropowe z drewna klejonego, płyty OSB i gk, wypełnione wełną mineralną, elewacja z drewna naturalnego. Materiały
we wnętrzu: posadzki z granitu płomieniowanego, na ścianach płyty ekologiczne valchromat, tynk gliniany oraz w strefach mokrych mozaika ceramiczna produkcji polskiej manufaktury. Rozwiązania EKO -System uzdatniania wody deszczowej -System zagospodarowania wody deszczowej w postaci zbiornika retencyjnego. Woda gromadzona
w podziemnym zbiorniku od strony zachodniej budynku, wykorzystywana do zasilania spłuczek oraz armatury. Budynek wyposażony w centralę deszczową.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9