Projekt:
#1507 - KROKUS

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1507

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

FORMA
BUDYNEK PRZYJMUJE TRADYCYJNĄ FORMĘ PASTERSKIEJ ARCHITEKTURY PODHALA. WCIĘCIE OD FORNTU POZWALA NA SWOBODNE WEJŚCIE

DACH- OTWARCIE NA SŁOŃCE
TRADYCYJNA DREWNIANA WIĘŹBA DACHOWA PRZEKRYTA ZOSTAJE PRZEZIERNYM ZADASZENIEM FOTOWOLTAICZNYM. ZORIENTOWANE NA WSCHÓD I ZACHÓD SZKLANE POŁACIE PRZEPUSZCZAJĄ CZESCIOWO ŚWIATŁO DO ŚRODKA,
PRODUKUJĄC JEDNOCZEŚNIE ENERGIĘ ELEKTRYCZNĄ.
POTENCJANIE “TECHNOLOGICZNY” DACH MOŻE POSIADAĆ DODATKOWO FUNKCJĘ PODGRZEWANIA- W PRZYPADKU OBFITYCH OPADÓW ŚNIEGU -W CELU ZEBRANIA ROZTOPIONEJ WODY I PONOWNEGO OTWARCIA NA SŁOŃCE.
ZRÓŻNICOWANIE PRZEZIERNOŚCI PANELI PRZYWOŁUJE CHARAKTERYSTYCZNY PODZIAŁ DACHÓW SZAŁASÓW PODHALAŃSKICH, ZAPEWNIAJĄC JEDNOCZEŚNIE WIĘKSZĄ “PRYWATNOŚĆ” DOLNEJ CZĘŚCI.

MATERIAŁY
OBIEKT WZNIESIONY W TRADYCYJNEJ DREWNIANEJ KONSTRUKCJI. WNĘTRZA WYKOŃCZONE NATURALNYM KAMIENIEM, POSADZKA BETONOWA.

EKOLOGIA
W BUDYNKU KTÓRY SWOJĄ FORMĄ UKIERUNKOWANY JEST NA POZYSKIWANIE ENERGII SŁONECZNEJ PRZEWIDZIANE SĄ EKOLOGICZNE INSTALACJE GRZEWCZE I WENTYLACYJNE ORAZ MOŻLIWOŚĆ ZBIERANIA WODY OPADOWEJ W PODZIEMNYM ZBIORNIKU.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9