Projekt:
#1529 - TOALETA KOŁO SZKLAKU

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1529

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Koncepcja projektowanego obiektu toalety publicznej, ma na celu spełnienie potrzeb
funkcjonalnych obszaru objętego opracowaniem, a jej nadrzędnym celem jest wpisanie się w
kontekst zdominowany przez naturę i istniejącą na obszarze tradycję kształtowania
zabudowy.
Projektowany obiekt zlokalizowany został w południowej części polany Huciska pod ścianą
lasu tak aby w jak najmniejszym stopniu wpłynąć na istniejące zagospodarowanie. Taka
orientacja pozwala na bezpośrednią dostępność budynku z dwóch istniejących wejść na
polanę oraz umożliwia wpisanie charakterystycznej szpiczastej bryły pod ścianą drzew. Ma
to także swoje uzasadnienie związane z orientacja względem stron świata i sprawia, że cień
rzucany przez istniejący drzewostan chroni budynek przed nadmierną ekspozycją na
promienie słoneczne.
Ideą było stworzenie obiektu z wykorzystaniem tradycyjnych i naturalnych materiałów, gdzie
dominuje drewno i kamień, jednocześnie ujmując formę w nowoczesną i oszczędną bryłę.
Bryła budynku zainspirowana jest kształtami tradycyjnej architektury Podhala, tym samym
silnie nawiązuje do strzelistych form obecnych w otaczającym ją środowisku naturalnym.
Drzewo i skała jest motywem przewodnim a projektowana forma architektoniczna ma być
syntezą swojego otoczenia. Wynikiem poszukiwań jest obiekt, który zrywa formalnie ze
swoim przeznaczeniem, a bardziej skłania się ku naturze i otoczeniu wprowadzając
użytkownika w nastrój kontemplacji i wyciszenia. Wykorzystane materiały i technologia
sprawiają, że obiekt wtapia się w otoczenie. Projektowane wnętrza są oszczędne i surowe, a
zaakcentowanie przestrzeni uzyskane zostało poprzez wprowadzenie małej architektury i
ornamentu podhalańskiego.
Bardzo ważnym aspektem było stworzenie przestrzeni dostępnej dla użytkowników
o różnych potrzebach. W związku z tym zaprojektowano toaletę uniwersalną, która jest
przystosowana nie tylko dla potrzeb osób niepełnosprawnych, ale także dla dzieci i osób
starszych.
Budynek zaprojektowano w technologii drewnianej szkieletowej z ociepleniem wełną owczą.
Elewacja budynku wykończona jest deskowaniem w układzie pionowym podkreślającym
wertykalność bryły.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9