Projekt:
#1532 - Centralny Pawilon Zieleni

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1532

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projekt jest inspirowany sztuką Merliniego oraz innych twórców architektury Łazienek Królewskich, a jednocześnie opiera się na założeniu, że akceptacji nowych rozwiązania technologicznych musi towarzyszyć poszanowanie tego, co naturalne, ponieważ rozwój powinien wspierać przyrodę, a nie szkodzić jej.
Nawiązując do innych budynków w Łazienkach Królewskich, projektowany pawilon ma postać osiowej bryły o rzucie zbliżonym do kwadratu z wieńcowym układem pomieszczeń. Przesłaniany drewnianymi panelami podcień, zielona ściana wiecznie zielonego bluszczu na stelażu z siatki stalowej i lustrzane szyby okienne optycznie rozczłonkowują zwartą bryłę i nadają jej lekkość. Dzięki tym rozwiązaniom obiekt idealnie wtapia się w zielone otoczenie oraz koresponduje z pobliskim Ermitażem. Jasne betonowe płyty elewacyjne nadają elewacji horyzontalne podziały i nawiązują do boniowania. Żywa roślinność na elewacji oraz we wnętrzu stanowi naturalną dekorację. „Ornamenty” w postaci żywej roślinności we wnętrzu są eksponowane w podobny sposób jak elementy dekoracyjne we wnętrzach klasycystycznych – wypełnienie narożników pnącym się bluszczem zastępuje rzeźbę lub kolumnę, świetliki ukazują korony pobliskich drzew, jak kiedyś fresk na sklepieniu kopuły, posadzka w holu to zgeometryzowany obraz korony drzewa z pobliskiego otoczenia. Zarówno naturalne jak i sztuczne światło wypełniające pomieszczenia kreuje interesujące światłocienie. Całość podkreślają świetliste refleksy z chromowanego i złoconego wykończenia profili.
Biletomaty, infopunkty i kiosk samoobsługowy zostały wkomponowane w rozrzeźbioną elewację frontową pod podcieniem. Ruchome panele wypełniające podcień mogą jednocześnie pełnić funkcję regulacji nasłonecznienia. Na planie obiektu została uwzględniona przestrzeń na zbiornik wody deszczowej, której po przefiltrowaniu można użyć do mycia rąk lub spłukiwania muszli klozetowych. Dzięki zastosowaniu automatycznej spłuczki oraz baterii umywalkowej możliwa jest regulacja przepływu wody, co zapobiega jej nadmiernemu zużyciu.
Dodatkowymi elementami przyciągającymi uwagę przechodniów są minimalistyczny wodopój, ławeczka z ryflowanym wzorem mapy Łazienek Królewskich oraz plan Osi Stanisławowskiej dający się odczytać przez osoby niewidzące.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9