Projekt:
#1533 - KOŁO MISTRZA MERLINIEGO

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1533

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Głównym założeniem projektowym było nawiązanie do projektu Dominika Merliniego - Pałacu Myślewickiego, znajdującego się na przedłużeniu ulicy Myśliwieckiej. Bryła pałacu powstała z połączenia willi na planie kwadratu i zaokrąglonych skrzydeł bocznych, a głównym elementem fasady została wysoka nisza usytuowana centralnie. Tak samo w projektowanym pawilonie - zaokrąglona szklana ściana została dołączona do prostopadłościennej bryły, a następnie rozcięta tworząc wejście i dzieląc optycznie pawilon na symetryczne skrzydła. Kształt elewacji tworzy przestrzeń ułatwiającą dojazd lub dojście do obiektu oraz skupia uwagę na najważniejszych strefach.
Projekt pawilonu, poprzez swoją formę i użyte materiały, subtelnie nawiązuje do stylu Merliniego nie konkurując tym samym z pomnikami historii. Rdzawe odcienie stali kortenowskiej zacierają granicę między elewacją, a pniami starych drzew. Jedynie formująca się w rytmiczne, powtarzalne linie światła i cienia fasada przywodzi na myśl klasyczne kolumny.

Zastosowane materiały
Zastosowane materiały są w dużej mierze ekologiczne i odnawialne. Konstrukcja pawilonu planowana jest w technologii lekkiej szkieletowej drewnianej z wypełnieniem pianką celulozową.
Na elewacji i we wnętrzach toalet dominuje stal corten cechująca się naturalnym kolorem. Wytwarzana z czasem patyna dodaje projektowi unikalnego charakteru nawiązując tym samym do miedzianych zadaszeń zabytkowych budynków oraz do powstającej nowej toalety w pobliżu Pomnika Fryderyka Chopina. Jako izolacja termiczna planowane jest szkło piankowe powstające ze szkła z recyklingu.
Szkło profilowe zostało użyte do stworzenia ścianki osłonowej. Półprzezroczyste matowe tafle tworzą falowaną elewację, będącą współczesną interpretacją klasycystycznych kolumnad. Wrażenie potęguje punktowe oświetlenie ściany od dołu.
Planowana posadzka w strefach zewnętrznych i przejściowych wyłożona bezbarwną żywicą poliuretanową.
Nowoczesność rozwiązań ma na celu dopasowanie projektowanego pawilonu z funkcją toalety publicznej do współczesnych trendów projektowych oraz okoliczności miejsca. Materiały są przemyślane w taki sposób, aby były trwałe i odporne na częste użytkowanie także osób starszych i niepełnosprawnych, a układ pomieszczeń zapewnia łatwe i intuicyjne poruszanie się po obiekcie. Przewidywane produkty marki KOŁO oraz Geberit sprzyjają oszczędzaniu wody i są dopasowane do wymagań użytkowników. W pawilonie przewidywane jest także pomieszczenie na zbiornik wody deszczowej.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9