Projekt:
#1536 - PROJEKT KONCEPCYJNY OBIEKTU O FUNKCJI TOALETY PUBLICZNEJ W TATRZAŃSKIM PARKU NARODOWYM ’’TOALETA KOŁO SZLAKU”

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1536

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Koncepcja składa się z całorocznego obiektu o funkcji toalety publicznej z pomieszczeniem gospodarczym oraz składzikiem. Osobny obiekt stanowi stację transformatorową.
Budynki zaprojektowane zostały z poszanowaniem otaczającego krajobrazu oraz tradycji pobliskiej architektury. Delikatnie wpisują się w okolice i nie przyciągają nadmiernie wzroku.
Konstrukcja budynku toalet zaprojektowana z bali pełnych klasycznych. Budynek ocieplony od wewnątrz. Usadowiony na fundamencie z kamienia naturalnego. Podłoga odizolowana od gruntu oraz ocieplona. Stolarka okienna oraz drzwiowa z drewna naturalnego z elementami czarnego metalu. Dach dwuspadowy o kącie nachylenia 54` pokryty dranicą. Do budynku prowadzą drewniane schody oraz podjazd dla osób z niepełnosprawnością. Na elewacji tablica informacyjna oraz autorskie symbole oznaczenia toalet. Stacja transformatorowa kontenerowa od producenta ZPUE SA typu MRw-b2(pp) 20/630 z zaprojektowanym zadaszeniem maskującym o kącie nachylenia 54` pokrytym dranicą.
Instalacje wod-kan dualne z możliwością wykorzystania wody szarej z umywalek do spłukiwania wraz z pompą rozdrabniającą pozwalającą na użycie mniejszej średnicy rur i dalsze odległości od kanalizacji głównej. Wentylacja w budynku grawitacyjno-mechaniczna. Instalacje elektryczne uwzględniające punkty świetlne, gniazda i włączniki bryzgoszczelne oraz oświetlenie zewnętrzne. Ogrzewanie budynku elektryczne. Istnieje możliwość zamontowania paneli fotowoltaicznych na dachu od strony wschodniej.
Wnętrze toalet zaprojektowane zostało z myślą o zachowaniu naturalnego wyglądu. Podłogi z wylewki lastryko w barwach szaro-brązowych. Ściany działowe o konstrukcji drewnianej pokryte płytkami o strukturze drewna od producenta Opoczno o nazwie Nodo Grey Rustic oraz o nieco cieplejszej barwie od producenta Paradyż o nazwie Woodskin Brown Ściana B, a także pokryte wykładziną ścienną wodoodporną o barwie stonowanego brązu. Ceramikę w łazience stanowią produkty producenta Geberit z marki KOŁO i są to miski wc wiszące lejowe rimfree owalne z kolekcji NOVA PRO oraz NOVA PRO bez barier z deską antybakteryjną podwieszane na stelażu z przyciskiem ECLIPSE chrom dedykowane dla wybranej ceramiki. Pisuary PAREO na stelażu z zaworem spłukującym SIGMA10IR. Umywalka NOVA PRO 55 cm oraz TRAFFIC 65 cm. Uchwyty dedykowane toaletom o wym. 85 cm i płaska poręcz o wym. 60 cm o wykończeniu chrom. Pozostałe wyposażenie łazienki również o wykończeniu z chromu.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9