Projekt:
#1539 - Toaleta KOŁO szlaku

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1539

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projekt stanowi próbę zawarcia kompromisu, jakim jest połączenie architektury nowoczesnej i tradycji pasterskiej. Budynek, zarówno swoją prostą formą, jak i materiałami konstrukcyjnymi i wykończeniowymi, stara się nawiązywać do zabytkowych szałasów znajdujących się w niedalekiej odległości Polany Huciska. Ściany zewnętrzne oparte na cokole z kamienia lokalnego, wykonano w konstrukcji zrębowej z bali drewnianych. Wewnątrz wykończenie surowe, drewniane w przedsionku oraz pomieszczeniu TPN, a w pozostałych pomieszczeniach z materiałów nienasiąkliwych i łatwych w czyszczeniu – gresu przypominającego granit Tatrzański i paneli ściennych imitujących drewno - sosnę. Dach dwuspadowy z szerokim okapem posiada konstrukcję drewnianą i pokrycie z dranic, z jedną połacią wysuniętą ponad drugą chroniąc przed południowym deszczem lub śniegiem. Stolarka okienna i drzwiowa oraz żaluzje okienne wykonane z drewna. Utwardzone dojście do budynku oraz strefę przed wejściem wykonano z kostki z granitu występującego lokalnie.

Z racji lokalizacji obiektu na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego niezwykle istotna staje się ochrona środowiska, dlatego zdecydowano się na budowę z drewna recyklingowego, pochodzącego z ruin szałasów znalezionych w Tatrach i nie tylko, oraz na wyposażenie obiektu w instalacje odnawialnych źródeł energii – panele fotowoltaiczne wraz z akumulatorami magazynującymi energię, instalacja wody szarej (np. z umywalek) i deszczowej, oraz gruntowy wymiennik ciepła ze złożem skalnym współpracującym z centralą wentylacji mechanicznej zlokalizowanej na poddaszu.

Niezwykle ważna dla ochrony jest również edukacja, nie tylko najmłodszych, o konsekwencjach złego zachowania turystów w górach, takiego jak zaśmiecanie. W tym celu na wolnych powierzchniach w toaletach, takich jak wewnętrzne powierzchnie drzwi w kabinach lub fragmenty ścian nad pisuarami, umieszczono pouczające ciekawostki. W przedsionku oraz na ścianie zewnętrznej przed wejściem do toalety zlokalizowano gablotki na ekspozycję plakatów informacyjno-edukacyjnych.

Toaleta bez barier jest dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami i starszych dzięki odpowiednią wielkość przestrzeni manewrowej oraz zainstalowanie lustra uchylnego, uchwytów i poręczy ułatwiających korzystanie z odpowiednio dostosowanych urządzeń. Opiekunowie z małymi dziećmi mogą korzystać z przewijaka dla niemowląt zlokalizowanego w toalecie bez barier.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9