Projekt:
#1582 - Projekt koncepcyjny pawilonu o funkcji toalety

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1582

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Koncepcja projektu toalety publicznej dotyczy obiektu położonego w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Budynek jest wykonany w formie tradycyjnej ze ścian murowanych, jest niepodpiwniczony, z dachem czterospadowym na ławach fundamentowych. Forma obiektu wpisuje się w otoczenie, nie dominując nad przestrzenią. Spełnia wymogi estetyczne oraz jest przyjazna dla Zwiedzających kompleksu. Budynek zaprojektowany został zgodnie z wymaganiami technicznymi, uwzględniając komfort oraz dostępność dla wszystkich użytkowników.
Bryła stanowi połączenie tradycyjności z nowoczesnością. Dachem oraz kolorystyką nawiązuje do sąsiadującej zabudowy. Zastosowane przeszklenia na obwodzie całego budynku oraz w części stropodachu dodają obiektowi lekkości oraz nowoczesności. Obiekt spełnia swoją funkcję, obsługując użytkowników poprzez zaplecze sanitarne oraz informacyjne. W budynku znajduje się toaleta dla kobiet, mężczyzn i osób niepełnosprawnych oraz punkt informacyjny ze sprzedażą oraz pomieszczenie gospodarcze. Całość jest przestrzenna i wygodna w użytkowaniu. Urozmaicenie stanowi ciek wodny biegnący wzdłuż korytarza, nakryty szklaną taflą. Dodatkowym atutem jest zieleń w budynku, która pojawia się na podwieszanym suficie. Pasy okienne czynią obiekt jasnym i przestronnym. Przy strefie wejściowej od zewnętrznej strony zaprojektowane zostały biletomaty oraz samoobsługowy punkt informacyjny. Urządzenia znajdują się pod zadaszeniem. Na elewacji frontowej oraz bocznej pojawia się miejsce do odpoczynku przechodniów, ławka z fontanną oraz kraniki z bieżącą wodą nawiązujące do strumienia wewnątrz budynku.
Obiekt jest przyjazny dla środowiska dzięki użytym energooszczędnym materiałom i rozwiązaniom technicznym. Dodatkowo został zaprojektowany system cyrkulacji wody szarej, która jest gromadzona w zbiorniku. Wykorzystywana jest do nawadniania zieleni oraz uczestniczy w cyrkulacji wody między fontannami.
Koncepcja wpisuje się w wytyczony obszar, komponując się z istniejącą zabudową. Budynek zachęca zwiedzających do korzystania z jego usług dostarczając wrażeń wizualnych i rozrywkowych, odpowiadając potrzebom wszystkich użytkowników.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9