Projekt:
#1590 - Toaleta KOŁO Łazienek Królewskich

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1590

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Przedmiotem opracowania jest projekt koncepcyjny pawilonu o funkcji toalety publicznej w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Teren przeznaczony pod inwestycję, znajduje się w północnej części Parku Łazienki Królewskie. Umiejscowienie budynku na działce oraz jego wielkość są ściśle związane z wytycznymi konserwatorskimi. Położenie pawilonu względem stron świata, warunkuje zorientowanie budynków znajdujących się w jego najbliższym otoczeniu. Dostęp do budynku, ze względu na ograniczenia wynikające z warunków konkursowych, odbywa się przez odpowiednio wzmocnioną powierzchnię biologicznie czynną.
Projekt zakłada wydzielenie w pawilonie dwóch głównych stref. W pierwszej z nich, frontowej, umiejscowiony został punkt sprzedaży, biletomaty w przestrzeni niekolidującej komunikacyjnie z przejściem do toalet, interaktywna tablica informacyjna z miejscem na ulotki oraz przestrzeń do siedzenia. Na drugą ze stref, toaletę publiczną, składają się oddzielne toalety dla osób niepełnosprawnych, kobiet i mężczyzn. Każda z nich wyposażona została w przewijak dla niemowląt. Ważnym aspektem ułożenia funkcji, jest umożliwienie niezależnego korzystania z dwóch stref, ze względu na oddzielne wejście do toalet od strony północnej. Obydwie strefy są zadaszone.
Architektura i forma pawilonu została ukształtowana z poszanowaniem miejsca, w którym został zaprojektowany. Dwie elewacje, północno-wschodnia od ulicy oraz południowo-wschodnia od strony parku, w sposób minimalistyczny odnoszą się do symetrycznych, klasycystycznych układów budynków znajdujących się w założeniu parkowym. Symetria została osiągnięta przez „blendy” w ścianach, podkreślone dolnym światłem, a także otwory wypełnione mlecznym, nieprzeziernym szkleniem, doświetlające części wspólne toalet. Nieco inaczej ukształtowane zostały dwie pozostałe elewacje. W tym przypadku zaprojektowano prostą formę przeszklonego pawilonu. W nawiązaniu do materiałów użytych w Pałacu na Wyspie, zastosowano okładzinę z kamienia w wewnętrznej strefie. Ściany zewnętrzne zostały wykończone tynkiem szlachetnym o jasnym tonie. Wnętrze toalet zostało zaprojektowane jako kombinacja dwóch rodzajów płyt – imitujących kamień oraz ciemny marmur.
W pawilonie zastosowano armaturę i systemy łazienkowe, firm Koło i Geberit, odpowiednie dla łazienek ekologicznych, ogrzewanie podłogowe zasilane pompą ciepła, oświetlenie we wnętrzu uruchamiane czujnikiem ruchu. Obiekt będzie wyposażony w niezbędne instalacje, m.in. wod.-kan., monitoring czy wentylację.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9