Projekt:
#1602 - LINEup

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1602

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Prostolinijny, wyrazisty – LINEup – pawilon toalet na terenie Łazienek Północnych w Warszawie.
Obiekt o współczesnej formie, który stanowi o swoich czasach, a jednocześnie nie ujmuje rangi, charakteru i autentyczności obiektom historycznym założenia pałacowo-parkowego w Łazienkach Królewskich w Warszawie.
Budynek położony przy wejściu na teren parku od ul. Myśliwieckiej, poza zasadniczą funkcją toalety, posiada funkcje dodatkowe: informacyjną i usługową (wbudowany panel informacyjny i biletomaty umożliwiające kupno wejściówek do muzeów oraz mały punkt usługowy zlokalizowany od strony wejścia do parku).
Na elewacji zastosowano płyty włóknocementowe w jasnym, piaskowym kolorze, posiadające liniową strukturę, która mimo prostoty formy obiektu, wprowadza na elewacji dynamiczną grę światła i cienia, której wynik zmienia się w zależności od pory dnia i kąta padania światła.
Znajdująca się przed budynkiem ażurowa ściana osłonowa stanowi domknięcie strefy wejścia do toalet, przez co przestrzeń ta staje się dyskretna. Jednocześnie, dzięki przezierności, jest ona otwarta na otoczenie. Za ścianą znajdują się zabudowane biletomaty oraz interaktywny panel info, na które naprowadzają najścia ze ścieżki głównej. Pozornie ukryte elementy są dostępne dla każdego.
Wnętrze budynku oświetlone światłem naturalnym przez świetliki dachowe, wspomagane oświetleniem sztucznym, mieści toaletę damską, męską i toaletę dla osób niepełnosprawnych, małą usługę i pomieszczenia techniczno-gospodarcze. W toaletach znajdują się wbudowane w ścianę, rozkładane przewijaki dla niemowląt, wyposażone w składane karuzele dziecięce przykuwające uwagę maluchów podczas przewijania.
Zagospodarowanie, ograniczone do minimum, stanowią dojścia do budynku. Nawierzchnie utwardzone z linearnym podziałem posadzki wzmacniają kierunek najścia na budynek ze ścieżki spacerowej.
Zastosowane rozwiązania proekologiczne:
- system spłukiwania toalet wodą opadową z dachu, magazynowaną w zbiorniku pod budynkiem, z systemem filtrów znajdujących się w pomieszczeniu technicznym. W przypadku suszy, woda dostępna z sieci wodociągowej,
- w świetlikach zastosowano szkło solarne, które przy dużym zadrzewieniu otoczenia nie zasili całego budynku w energię, ale zbierze wystarczającą jej ilość, aby podświetlić obiekt po zmierzchu na określoną ilość czasu,
- oświetlenie wnętrz budynku wyposażone w czujniki ruchu,
- materiały higieniczne wykorzystywane w toalecie oraz środki czystości przyjazne dla środowiska, biodegradowalne.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9