Projekt:
#1627 - Pawilon Łazienki Królewskie

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1627

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

W północno-wschodniej części Łazienek Królewskich, pomiędzy majestatycznymi drzewami, tuż przy bramie wejściowej, spacerowicze mijają pawilon łazienkowy. Nowy element, wpisując się w kontekst przestrzenny i historyczny tego osiemnastowiecznego klasycystycznego zespołu pałacowo-parkowego, nawiązuje do istniejących budowli a w szczególności do kompozycji pawilonowej uwzględniającej między innymi Świątynie Sybilli, Wodozbiór i Nową Kordegardę. Reinterpretując wybrane elementy architektoniczne owej typologii, takie jak forma bryły sześciennej, trójpodział kompozycji elewacji, portyk wejściowy czy kolumnada, nowy pawilon wpisuje się w system subtelnych relacji między obiektami i wzbogaca doświadczenie kontekstu.

Chęć stworzenia współczesnego projektu na podstawie intuicji z przeszłości jest również odzwierciedlona w aranżacji przestrzenej pawilonu. Inspirując się przekrojem pierwotnego barokowego pawilonu Łaźni, rozmieszczenie funkcji zostało pomyślane jako ciąg przestrzeni o różnych charakterystykach przestrzennych. Spacerowicz przechodzi zatem z ścieszki pieszej na mały plac na którym znajduje się ławka, poidełko dla ludzi i zwierząt oraz ściana informacyjna. Następnie, na granicy pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, pod zadaszeniem, znajdują się informacyjny punkt samoobsługowy, miejsce na ulotki, kiosk oraz trzy biletomaty. Wszystkie elementy są wkomponowane w wklęsłą formę ściany. Spacerowicz, przechądząc przez korytaż, znajduje się w przedsionku, zaprojektowanym jako wysoka jasna przestrzeń. Zwieńczenie tej przestrzeni oculusem oraz zmaterializowanie wejścia bramą, która jest otwarta i wkomponowana w grubość ściany w dzień, zaciera raz jeszcze podział wnętrze/zewnętrze. Z korytaża, spacerowicz przechodzi do intymnej przestrzeni toalety.

Elewacja pawilonu została ukształtowana jako reinterpretacja wspomnianej już kolumnady. Moduł, pomyślany jako negatyw kolumny, jest elementem współczesnym, prefabrykowanym, składającym się z następujących trzech warstw : beton architektoniczny barwiony w masie, izolacja termiczna oraz beton strukturalny. Masywny materiał poprzez nadaną mu formę współgra z naturalnym światłem przez co zyskuję lekkość i szlachetność. Kształt modułu pozwala również na integracje, w wybranych miejscach, otworów zapewniających naturalne światło oraz, współgrając z oculusem, system wentylacji naturalnej. Zaletą użycia prefabrykowanego modułu jest również możliwość reprodukcji dla potencjalnego systemu nowych pawilonów w przyszłości.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9