Projekt:
#1656 - KOŁO na fali

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1656

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Projekt KOŁO na fali to inspiracja klasycznymi formami i proporcjami odziana we współczesną szatę. Ascetyczna bryła, której podstawowym zadaniem jest wpisanie się w kontekst architektoniczny Łazienek Królewskich, otwiera się na ścieżkę organiczną strefą wejściową, której ukształtowanie i rozwiązania materiałowe zapraszają do skorzystania ze znajdujących się wewnątrz funkcji.

Centralne usytuowanie serca komunikacji w budynku nawiązuje do rzutów kreowanych przez Merliniego. Intymne, rzeźbiarskie wnętrze, zwieńczone okrągłym świetlikiem inspirowanym klasycystycznymi rozwiązaniami, dopasowano kształtem do kierunków poruszania się osób korzystających z budynku. Małą usługę handlową (kiosk) ulokowano w najlepiej wyeksponowanym i najłatwiej dostępnym z parkowej ścieżki miejscu. Projekt uzupełniają oszczędne w wyrazie formalnym elementy małej architektury w formie siedzisk połączonych ze stojakami na rowery.

Zastosowano szlachetne, starannie dobrane materiały - jasną cegłę pokrytą cienką warstwą tynku dekoracyjnego oraz naturalne drewno w formie smukłych pionowych elementów (analogicznych elementów użyto do zaprojektowania zamykanego na noc zabezpieczenia witryny kiosku). Wnętrza toalet pomyślano jako proste, eleganckie i łatwe w utrzymaniu czystości. Swoją estetyką i zastosowanymi materiałami (drewniane blaty i ścianki kabin; płytki ceramiczne typu metro) nawiązują do zewnętrznej części budynku. Zastosowano produkty marki KOŁO oraz Geberit, które dodatkowo podkreślają charakter i rangę obiektu.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9