Projekt:
#1657 - Projekt koncepcyjny pawilonu o funkcji toalety publicznej w Łazienkach Królewskich w Warszawie

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1657

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Główną ideą projektu było stworzenie obiektu, o jak najwyższej wartości architektonicznej i funkcjonalnej, która w harmonijny sposób uzupełni naturalny kontekst parku, z poszanowaniem dla tła historycznego. Zaproponowana bryła budynku toalet nawiązuje do zabytkowych ermitaży, nie konkurując z nimi. Forma pawilonu jest prosta i zwarta, pas w postaci przeszkleń zasłoniętych drewnianym ażurem dodaje jej lekkości, tworząc unikatowy charakter. Wcięcia w bryle budynku w strefie wejściowej, sprawiają, że całość jest odbierana w niezwykle harmonijny i estetyczny sposób poprzez spacerujące w parku osoby. Bryła budynku nie zatraca czytelności funkcji dzięki identyfikacji wizualnej.

Budynek zaprojektowano w konstrukcji żelbetowej, zapewniającej dużą wytrzymałość obiektu. Elewacja została pokryta płytami betonowymi, odpornymi na warunki atmosferyczne. Wnętrza utrzymane są w neutralnej kolorystyce beży i szarości. Zestawiono naturalne drewno z wysokiej jakości płytkami ceramicznymi. Zaproponowane materiały są ekologiczne, trwałe i łatwe w utrzymaniu higieny. Wygodę i bezpieczeństwo korzystania zapewniają drzwi przesuwne. Stanowią one także duże ułatwienie dla osób niepełnosprawnych, szczególnie tych poruszających się o balkoniku lub kulach. Kolejnym aspektem projektu jest obniżenie wejścia, tak, aby różnica z poziomem gruntu wynosiła tylko 0,5 cm.

Obiekt zostanie zaopatrzony w niezbędną instalację; wod.-kan., c.o. i c.w., monitoring oraz internet. Zaprojektowana w obiekcie mechaniczna wentylacja w połączeniu z rekuperatorem pozwala na maksymalny odzysk ciepła oraz zapewnia odpowiedni klimat wewnątrz pomieszczeń. W sanitariatach zaproponowano zmniejszenie strumienia wody, stosując reduktory ciśnienia i baterie bezdotykowe. Cały system będzie zautomatyzowany. Dodatkowo w realizacji pod umywalkami został zamontowany zbiornik na szarą wodę umożliwiający jej ponowne użycie w toaletach podczas spłukiwania. Do oświetlenia zastosowano niskoenergetyczne oprawy LED. W połączeniu z przeszkleniami, które wpuszczają do wnętrza toalet światło dzienne, znacznie ograniczają zapotrzebowanie budynku na energię elektryczną.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9