Projekt:
#1680 - Biały Przystanek

Autor/Autorzy: *****

Godło: 1680

Trwa głosowanie internautów!

Opis:

Bogata historia architektury parku Łazienkowskiego zainspirowała nas do zaprojektowania budynku w duchu architektury klasycznej. Projekt wykorzystuje jej zasady kompozycji, perspektywy i proporcji ale wyraża poprzez współczesne wzornictwo.
Budynek będący zwartym blokiem zawierającym wszystkie elementy programu, stoi na lekko podwyższonym cokole, który unosi go ponad otaczającą zieleń. Wejście do toalety oraz przeszklona witryna kiosku tworzą minimalistyczną kompozycję zachowując monolityczny charakter bryły.
Przekształciliśmy formę klasycznej celli poprzez obrócenie bloku budynku w kierunku głównej ścieżki, pozostawiając cokół oraz dach równolegle do sąsiadujących budynków. Dzięki temu zewnętrzny obrys bryły nawiązuje do otaczającej go architektury parku natomiast jego front skierowany jest do użytkowników. W ten sposób uzyskano dwa główne obszary : strefa dostępu do kiosku z punktem informacyjnym i biletomatami oraz wejściem do toalet.
Zastosowanie świetlików pozwoliło na wpuszczenie naturalnego światła do łazienek i korytarza nie zaburzając monolitycznej kompozycji pawilonu. Jak w klasycznych i klasycystycznych przykładach oculi, zwężające się schodkowe obramowanie świetlików stają się tłem dla wędrującego we wnętrzu światła.

Opis techniczny:
Cokół jest betonową płytą fundamentową , izolowaną pod budynkiem z monolitycznym wykończeniami z polerowanego betonu.
Ściany zewnętrzne wykonane są z pustaków ceramicznych o grubości 36,5 cm, wypełnionej perlitem w celu izolacji termicznej. Elewacja jest wykonana z prefabrykowanych płyt betonowych.
Ściany wewnętrzne są płytami gipsowo-kartonowymi, nadającymi się do łazienek, wypełnionymi wełną mineralną, dla zapewnienia odpowiedniej izolacji akustycznej między pomieszczeniami. Okładziny ścian z płytek gresowych 20x60 cm.
Dach oparty jest na drewnianej konstrukcji. Pokrycie dachu jest z blachy na rąbek. Okap dachu pokryty jest płytami z włókno-cementu. Taka konstrukcja dachu pozwala na odpowiednią izolację i niezbędną przestrzeń techniczną na urządzenia mechaniczne, elektryczne i wentylacyjne.
Świetliki zapewniają naturalne światło w toaletach. Wolna przestrzeń między świetlikami jest wykorzystana do instalacji elektrycznych oświetleniowych i wentylacyjnych.
Zaleca się stosowanie ogrzewania miejskiego w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym. Ponieważ budynek jest dobrze izolowany i pozwala na przenikanie promieni słonecznych, wymaga minimalnej ilości energii do jego ogrzania.

Plansza 1

graphic_1

Plansza 2

graphic_2

Plansza 3

graphic_3

Plansza 4

graphic_4

Projekt zagospodarowania terenu, skala 1:500

graphic_5

Wizualizacja obiektu wpisana w otoczenie

graphic_6

Wizualizacja wybranego fragmentu wnętrza łazienki

graphic_7

Rzut, skala 1:50

graphic_8

Przekrój, skala 1:50

graphic_9